środa, 23 lipca 2014

NALEŚNIKOWE SUSHI



Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 10-12 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka ulubionych ziół/przypraw, u mnie mieszanka przypraw azjatyckich
Wszystkie składniki razem zmiksować na gładkie, średnio gęste ciasto. Smażyć na patelni do naleśników (nie dodając już oleju do smażenia). Gotowe naleśniki odstawić do przestudzenia.

Składniki nadzienia:
  • 0,5 opakowania serka naturalnego Almette
  • 100g twarogu półtłustego
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • szczypta kurkumy i chilli
Powyższe składniki wymieszać dokładnie, doprawiając mocno, ponieważ po schłodzeniu smak będzie mniej wyrazisty. 
Przygotować resztę nadzienia wedle uznania, u mnie są to wędzony łosoś, papryka żółta i czerwona, ogórki kiszone, rzodkiewka, kiełki cebuli i gruby szczypior.

Każdy naleśnik posmarować warstwą serka, ułożyć resztę nadzienia i zawijać ciasno (jak na załączonym zdjęciu).



Końcówkę naleśnika lekko posmarować serkiem, żeby się dobrze skleiła. Naleśniki wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu pokroić na ok. 2cm kawałki i podawać z sosem sojowym do maczania. Smacznego!



Inspiracja przepisu: www.paletasmaku.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz