wtorek, 11 listopada 2014

KANAPKA Z JAJKIEM 

W KOSZULCE I DOMOWYM MAJONEZEM



Składniki na 1 porcję:
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 bułka wieloziarnista
  • 1 plaster szynki
  • 2 rzodkiewki
  • garść dowolnej sałaty
  • garść kiełków 
  • szczypiorek
  • 2 łyżki octu winnego białego
Składniki na majonez domowy:
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki oleju w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier  
Przygotować majonez: w miseczce utrzeć żółtko z musztardą na gładką masę. Stopniowo dodawać olej, po około dwie łyżki, cały czas ucierając. Pod koniec dodać szczyptę cukru, soli, trochę pieprzu oraz sok z cytryny, starannie utrzeć na gęstą i gładką masę.

Rzodkiewki pokroić na plasterki, szczypiorek posiekać. Bułkę przekroić na pół, lekko posmarować masłem, ułożyć kilka listków sałaty i szynkę.
W garnuszku zagotować wodę, dodać ocet winny. Łyżką zamieszać szybko tak, żeby utworzył się wir w wodzie. Jajko ostrożnie wybić do filiżanki, po czym powoli wlać w sam środek wiru - dzięki temu białko ścinając się, nabierze okrągłego kształtu. Gotować na średnim ogniu przez około 2-3 minuty; wyciągnąć łyżką cedzakową, osuszyć lekko na papierowym ręczniku. Ułożyć jajko ostrożnie na bułce z sałatą i szynką, na to domowy majonez, szczypiorek, plasterki rzodkiewki i kiełki. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć drugą połową bułki. Tuż przed podaniem delikatnie  naciąć białko jajka, żeby żółtko zaczęło pomału wypływać.
Podawać natychmiast. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz