piątek, 6 lutego 2015

PIERŚ Z KURCZAKA

 W KREMOWYM SOSIE




Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • szczypta płatków chilli
  • 1 szklanka bulionu
  • 100ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże listki bazylii
 Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać kurczaka 2-3 minuty. Zdjąć mięso z patelni, dodać 1 łyżkę masła na patelnię oraz posiekane ząbki czosnku i szczyptę płatków chilli. Podsmażać mieszając 1-2 minuty. Wlać szklankę bulionu i 100ml śmietany 30%. Wrzucić posiekane suszone pomidory, starty żółty ser, po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: oregano, bazylii i tymianku. Zagotować i na małym ogniu dusić ok.5 minut. 

Do żaroodpornego naczynia wlać sos i włożyć kurczaka. Bez przykrywania wstawić do piekarnika na 200 stopni, na około 30-40 minut. Podawać pokrojone na grube plastry i ozdobione posiekanymi listkami bazylii. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz