poniedziałek, 9 lutego 2015

SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHWI 

Z ROSZPONKĄ



Składniki na 2-3 porcje:
  • 0,5kg marchwi
  • 3 garście roszponki
  • garść płatków migdałów (podprażonych na suchej patelni)
  • odrobina sera typu feta lub blue cheese
  • 2 łyżki miodu płynnego
Na marynatę:
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej  
Na sos:
  • sok, który spłynął na blaszkę z pieczonej marchwi
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki marynaty dokładnie wymieszać w misce. Obraną marchew pokroić w niezbyt długie słupki lub ćwiartki wzdłuż i starannie obtoczyć w marynacie. Układać na blaszce pojedynczą warstwą  i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach marchewki polać miodem i znów wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.  Wyciągnąć, odstawić na chwilę. 
Przygotować sos: wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Na talerzu rozłożyć roszponkę, ułożyć kawałki marchwi. Fetę pokruszyć i posypać marchew, dodać podprażone płatki migdałów i całość polać sosem. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. 
Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz