niedziela, 15 lutego 2015

SMAŻONA MOZZARELLA Z SAŁATKĄ ZIMOWĄ



Składniki na 1 porcję:
  • 1 mozzarella
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki ziarenek granatu
  • oliwa
Sałatę porwać na kawałki, wrzucić do miski. Dodać pokrojony na kawałki pomidor, cebulę pokrojoną w piórka, żurawinę i granat. Wlać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem; wymieszać i odstawić na kilka minut.
Na talerzu rozbić jajko. Na drugim talerzu wymieszać łyżkę mąki i bułki tartej z ziołami, solą i pieprzem. Odsączoną mozzarellę w całości obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i na średnim ogniu smażyć mozzarellę po około 3 minuty z każdej strony. 
Wymieszaną sałatę ułożyć na talerzu, na niej położyć usmażoną mozzarellę. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz