wtorek, 3 marca 2015

PIECZONE ZIEMNIAKI-WACHLARZYKI 

Z BOCZKIEM, SEREM I SOSEM JOGURTOWYM



Składniki na 1 porcję:
  • 1-2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 plastry boczku
  • kawałek żółtego sera
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypiorek
Ziemniaki starannie wyszorować i ponacinać w poprzek, nie docinając do końca (jak na załączonym zdjęciu). Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Pomagając sobie małym nożem, rozchylać "listki" ziemniaka i wkładać pomiędzy nimi na przemian plasterek czosnku i kawałeczek masła. Ziemniaki ułożyć na blaszce, przyprawić obficie solą i odrobiną pieprzu i wstawić do piekarnika na ok.45 minut. 
W międzyczasie boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż zrobi się kruchy. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek posiekać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
Gdy ziemniaki spędzą w piekarniku 45 minut, wyciągnąć blachę na chwilę, posypać każdego ziemniaka pokruszonym boczkiem i startym serem. Wstawić je z powrotem do piekarnika na jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści.

Wyciągnąć blaszkę z piekarnika, odstawić na chwilkę do przestudzenia. Ziemniaki przełożyć na talerz, na każdym ułożyć łyżkę sosu jogurtowego i posypać szczypiorkiem. 

Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.closetcooking.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz