czwartek, 10 września 2015

CURRY Z DORSZEM



Składniki na 3 porcje:
  • 0,5kg filetu z dorsza
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • mała szczypta suszonych płatków chilli
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
Filet z dorsza pokroić na kilka dużych kawałków, usunąć ości. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, pomidor w ósemki usuwając nadmiar nasion. 

W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, lekko osolić i mieszając, podsmażyć do miękkości. Dodać curry, kurkumę i wlać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod częściowym przykryciem około 5-7 minut. 

Przyprawić odrobiną soli i pieprzem, sokiem z cytryny oraz chilli. Włożyć kawałki surowego dorsza tak, aby był całkowicie zanurzony w sosie. Gotować przez 2 minuty, po czym dołożyć kawałeczki pomidora i już nie mieszając gotować całość na małym ogniu około 5-7 minut. 


Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej, posypane siekaną natką lub kolendrą, w towarzystwie ryżu lub ziemniaków. Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz