poniedziałek, 9 maja 2016

ZUPA ZE SZPARAGÓW Z SEREM PLEŚNIOWYM



Składniki na 2 porcje:
  • 250g szparagów zielonych
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • kawałek sera pleśniowego lub gorgonzoli
  • kawałek selera (korzeń)
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej 
  • jogurt naturalny gęsty, bazylia lub natka pietruszki do podania
Cebulę i por pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek posiekać drobno. Od szparagów odciąć zdrewniałe dolne części, resztę pokroić na kawałki 2cm. Końcówki szparagów (tzw. główki) odłożyć na bok. Seler pokroić na niewielkie kawałki.



W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, czosnek i por. Na średnim ogniu lekko podsmażyć, nie dopuścić do zbrązowienia czosnku. Wlać bulion, zagotować. Wrzucić pokrojony seler i  kawałki szparagów. Doprawić gałką muszkatołową. Gotować na niewielkim ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia.



Zmiksować zupę do takiego stopnia, jaki preferujemy. Przyprawić solą i pieprzem. Nalewać do talerzy gorącą zupę, na środek nakładać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego, na wierzch układać kosteczki sera oraz główki szparagów. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz