PULPECIKI Z MIĘSEM MIELONYM
I CIECIERZYCĄ
Składniki na 4 porcje:
- 400g mięsa mielonego
- 200g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
- szklanka drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże jajko
- szczypta suszonego majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę, wymieszać w misce z mięsem mielonym. Dodać odsączoną ciecierzycę, kapustę pekińską oraz przyprawy. Dosolić do smaku i dodać jajko. Starannie wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej, wkładać pulpeciki i smażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Zdjąć na talerz.
Na sos pomidorowy:
- łyżka oleju
- pół cebuli, drobno posiekanej
- 0,5 l passaty pomidorowej
- pół łyżeczki papryki w proszku
- szczypta cukru
- szczypta bazylii
- sól, pieprz
Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę. Zeszklić, wlać passatę pomidorową i dodać przyprawy. Dusić pod częściowym przykryciem, aż sos nieco zgęstnieje (około 5-6 minut).
Do sosu włożyć usmażone pulpeciki, pogotować razem jeszcze przez dwie minuty. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz