piątek, 26 maja 2017

PULPECIKI Z MIĘSEM MIELONYM 

I CIECIERZYCĄ



Składniki na 4 porcje:
  • 400g mięsa mielonego
  • 200g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
  • szklanka drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jajko
  • szczypta suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę, wymieszać w misce z mięsem mielonym. Dodać odsączoną ciecierzycę, kapustę pekińską oraz przyprawy. Dosolić do smaku i dodać jajko. Starannie wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej, wkładać pulpeciki i smażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Zdjąć na talerz.
 
Na sos pomidorowy:
  • łyżka oleju
  • pół cebuli, drobno posiekanej
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • szczypta cukru
  • szczypta bazylii
  • sól, pieprz
Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę. Zeszklić, wlać passatę pomidorową i dodać przyprawy. Dusić pod częściowym przykryciem, aż sos nieco zgęstnieje (około 5-6 minut).
 
Do sosu włożyć usmażone pulpeciki, pogotować razem jeszcze przez dwie minuty. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz