ŻUREK Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 litr bulionu (najlepiej domowy)
- 0,5l żuru (domowy lub Żur Śląski Oblaty)
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka (można pominąć)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kawałki kiełbasy wiejskiej/swojskiej
- kawałek boczku wędzonego
- olej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki śmietany 18-30%
- jajka na twardo lub ugotowane ziemniaki do podania
- posiekana natka pietruszki
Do bulionu wlać żur, gotować całość około 10 minut. Dodać chrzan i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem (ale niekoniecznie, boczek i bulion powinny być wystarczająco słone).
W kubeczku rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego żurku, żeby się zahartowała; po czym wlać do garnka, zamieszać i zagotować przez chwilę.
Zdjąć z ognia, nakładać na talerze z pokrojonym jajkiem na twardo lub ziemniakami, posypane natką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz