MAKARON Z KURCZAKIEM I PAK CHOI PO AZJATYCKU
Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 1-2 kapustki pak choi
- 1 cebula
- ok. 100g makaronu, np. mie/chow main itp.
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- garść orzechów nerkowca
- szczypta imbiru
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Kurczaka pokroić na kawałki lub paski, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką ziemniaczaną.
Kapustę pak choi przekroić wzdłuż na pół, potem na nieduże kawałki; zielone liście kapusty odłożyć na bok. Cebulę pokroić w piórka.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz orzechy nerkowca. Podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać kurczaka i smażyć, często mieszając, aż kurczak się zrumieni.
Wrzucić kawałki kapusty, doprawić całość imbirem i smażyć około dwie minuty. Dodać zielone liście kapusty, sos sojowy, sos rybny i sok z cytryny. Smażyć całość na niewielkim ogniu przez dwie minuty, dodać ugotowany makaron i mieszając, smażyć kolejne dwie-trzy minuty.
Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Podawać posypane suszonym płatkami chilli, posiekaną dymką oraz sezamem. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz