ZUPA Z PIECZONEGO KALAFIORA I PORA
Składniki na 3 porcje:
- 1 kalafior średniej wielkości
- pół niedużego pora (jasnozielona część)
- 1 pietruszka
- 2 łyżki oleju
- sól
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1,5l bulionu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta majeranku
- kilka łyżek śmietany 18% lub pół szklanki mleka kokosowego
- jogurt naturalny gęsty
- posiekane orzechy włoskie
- posiekana dymka
W garnku zagrzać bulion. Ząbek czosnku rozgnieść i dodać do bulionu. Upieczone warzywa przełożyć w całości do bulionu (wraz z pozostałymi na blaszce sokami), przyprawić gałką muszkatołową i majerankiem. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Zupę zmiksować na krem. Podgrzać ponownie, dodać śmietanę lub mleko kokosowe, zagotować i zdjąć z ognia.
Podawać z kleksem jogurtu na środku, posypane orzechami i dymką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz