środa, 1 marca 2017

SZYBKIE LECZO Z PAPRYKI, CUKINII 

I KIEŁBASY



Składniki na 4 porcje:
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 kawałki kiełbasy swojskiej (o wyrazistym smaku)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • szczypta sproszkowanej papryki słodkiej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru
  • szczypta suszonej bazylii
Cukinie umyć, jeśli mają cienką skórkę to bez obierania pokroić w dużą kostkę lub słupki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki. Cebulę posiekać w piórka, czosnek przecisnąć lub drobno posiekać. 

W szerokim garnku rozgrzać olej i wrzucić plasterki kiełbasy. Smażyć do zrumienienia na średnim ogniu, mieszając. Wyciągnąć kiełbasę na talerz, pozostawiając tłuszcz ze smażenia. Dodać do niego cebulę i paprykę, lekko osolić. Smażyć dość intensywnie, a gdy zmiękną, dodać pokrojoną cukinię i czosnek. 

Przyprawić sproszkowaną papryką, bazylią, cynamonem i cukrem. Podlać lekko wodą, żeby warzywa się nie przypalały. Dusić razem około 5 minut. Dodać zawartość puszki pomidorów oraz wcześniej usmażone plasterki kiełbasy, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez kilkanaście minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać posypane świeżą natką pietruszki, bazylią lub szczypiorkiem, z dodatkiem pieczywa. Smacznego! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz