SZYBKIE LECZO Z PAPRYKI, CUKINII
I KIEŁBASY
Składniki na 4 porcje:
- 2 nieduże cukinie
- 2 czerwone papryki
- 2 kawałki kiełbasy swojskiej (o wyrazistym smaku)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szczypta sproszkowanej papryki słodkiej
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
- szczypta suszonej bazylii
W szerokim garnku rozgrzać olej i wrzucić plasterki kiełbasy. Smażyć do zrumienienia na średnim ogniu, mieszając. Wyciągnąć kiełbasę na talerz, pozostawiając tłuszcz ze smażenia. Dodać do niego cebulę i paprykę, lekko osolić. Smażyć dość intensywnie, a gdy zmiękną, dodać pokrojoną cukinię i czosnek.
Przyprawić sproszkowaną papryką, bazylią, cynamonem i cukrem. Podlać lekko wodą, żeby warzywa się nie przypalały. Dusić razem około 5 minut. Dodać zawartość puszki pomidorów oraz wcześniej usmażone plasterki kiełbasy, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez kilkanaście minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać posypane świeżą natką pietruszki, bazylią lub szczypiorkiem, z dodatkiem pieczywa. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz