SAŁATKA Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście mieszanki sałat zielonych
- 1 duża, dojrzała gruszka
- 100g sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią), w temp. pokojowej
- 1 mała cebulka, dymka lub szalotka
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- odrobina czarnego pieprzu
- mała szczypta suszonego tymianku
Gruszkę obrać cieniutko, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ser pokroić również w kostkę lub poodrywać kawałki. Dymkę posiekać niezbyt drobno.
W misce umieścić porwaną na kawałki sałatę, gruszkę i ser. Posypać dymką. Dodać dressing i wymieszać. Podawać po kilku minutach, w temperaturze pokojowej.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz