UDKA Z KURCZAKA
W SOSIE BALSAMICZNYM
Składniki na 2 porcje:
- 4 porcje podudzi (lub dwie ćwiartki) z kurczaka
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
- szczypta majeranku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Dodać je do kurczaka, znów obracając mięso. Każdą porcję mięsa podlać łyżką octu balsamicznego. Gdy cebula się zeszkli, podlać całość połową bulionu, częściowo przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż płyn odparuje.
Ponownie podlać bulionem i znów odwrócić mięso na drugą stronę. Po około dwóch minutach dodać miód, delikatnie przemieszać całość, polewając kawałki mięsa powstałym sosem.
Po 2-3 minutach sos powinien zrobić się gęsty i klejący. Udka przełożyć na talerz, polewając jeszcze odrobiną sosu z patelni.
Podawać gorące, z dodatkiem świeżej sałaty. Smacznego! :)
Ciekawa propozycja, ciekawa jestem smaku z octem balsamicznym:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, wychodzi przepysznie! :)
Usuń