poniedziałek, 6 lutego 2017

UDKA Z KURCZAKA 

W SOSIE BALSAMICZNYM



Składniki na 2 porcje:
  • 4 porcje podudzi (lub dwie ćwiartki) z kurczaka
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia  
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Mięso opłukać, osuszyć i usunąć skórę. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Na gorący tłuszcz położyć udka, smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, po czym nieco zmniejszyć płomień i odwrócić udka na drugą stronę. Smażyć przez 5 minut.



W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Dodać je do kurczaka, znów obracając mięso. Każdą porcję mięsa podlać łyżką octu balsamicznego. Gdy cebula się zeszkli, podlać całość połową bulionu, częściowo przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. 
Ponownie podlać bulionem i znów odwrócić mięso na drugą stronę. Po około dwóch minutach dodać miód, delikatnie przemieszać całość, polewając kawałki mięsa powstałym sosem. 
Po 2-3 minutach sos powinien zrobić się gęsty i klejący. Udka przełożyć na talerz, polewając jeszcze odrobiną sosu z patelni.

Podawać gorące, z dodatkiem świeżej sałaty. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja, ciekawa jestem smaku z octem balsamicznym:)

    OdpowiedzUsuń