piątek, 24 lutego 2017

GULASZ Z KIEŁBASY BIAŁEJ 

W SOSIE WŁASNYM



Składniki na 3-4 porcje:
  • 2-3 kawałki białej kiełbasy parzonej (najlepiej domowej, bez konserwantów)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • duża szczypta suszonej papryki słodkiej
  • odrobina ostrej papryczki lub płatków chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • siekana natka pietruszki 
  • 1 łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki zimnej wody
Kiełbasę pozbawić osłonki, pokroić w półplasterki lub kostkę. Cebulę pokroić w grube piórka. Czosnek rozgnieść lub posiekać z grubsza. 

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę i smażyć na dość dużym ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając. Dodać posiekaną cebulę, delikatnie osolić i nieco zmniejszyć ogień. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek oraz pozostałe przyprawy, podsmażać razem około 2 minuty. 
Gdy składniki gulaszu się zarumienią, podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości składników. Częściowo przykryć patelnię i na niewielkim ogniu dusić całość przez około 20 minut, dolewając wodę w razie potrzeby.

Pod koniec spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozprowadzić dokładnie w 1/4 szklanki wody, powoli wlewać do gulaszu cały czas mieszając gulasz na patelni, żeby sos się równomiernie zagęścił. Dusić jeszcze przez około minutę, po czym wsypać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać.
Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz