SPAGHETTI Z SOSEM FRA DIAVOLO (PIKANTNYM)
Składniki na 2 porcje:
- 2 porcje suchego makaronu spaghetti
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub drobno siekanych pomidorów z puszki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonych płatków chilli lub sproszkowanej ostrej papryczki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- suszona bazylia lub kilka świeżych listków bazylii
Paprykę pokroić w paseczki lub kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz paprykę. Delikatnie osolić i smażyć, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek oraz płatki chilli (ilość zależy od pożądanego natężenia ostrości, warto uważać!). Smażyć przez minutę.
Wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu, zamieszać i częściowo przykryć patelnię oraz zmniejszyć ogień. Dusić przez 3-4 minuty. Wlać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Dusić na małym ogniu kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlewając wodą z makaronu.
Pod koniec do sosu dodać ugotowany makaron i zdjąć z ognia. Dokładnie wymieszać całość. Podawać posypane bazylią, można dodać starty ser. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz