poniedziałek, 20 lutego 2017

SPAGHETTI Z SOSEM FRA DIAVOLO (PIKANTNYM)



Składniki na 2 porcje:
  • 2 porcje suchego makaronu spaghetti
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub drobno siekanych pomidorów z puszki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonych płatków chilli lub sproszkowanej ostrej papryczki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • suszona bazylia lub kilka świeżych listków bazylii
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odłożyć trochę wody z gotowania makaronu w kubeczku, posłuży do podlania sosu (zawiera skrobię, dzięki temu sos lekko się zagęści).

Paprykę pokroić w paseczki lub kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz paprykę. Delikatnie osolić i smażyć, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek oraz płatki chilli (ilość zależy od pożądanego natężenia ostrości, warto uważać!). Smażyć przez minutę. 
Wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu, zamieszać i częściowo przykryć patelnię oraz zmniejszyć ogień. Dusić przez 3-4 minuty. Wlać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Dusić na małym ogniu kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlewając wodą z makaronu. 

Pod koniec do sosu dodać ugotowany makaron i zdjąć z ognia. Dokładnie wymieszać całość. Podawać posypane bazylią, można dodać starty ser.  Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz