piątek, 27 stycznia 2017

KORECZKI ZE ŚLIWKĄ



Składniki:
  • suszone (nie wędzone) śliwki
  • cienkie plastry boczku lub szynki parmeńskiej
  • ser z niebieską pleśnią (np. Lazur)
  • słodka gruszka o twardym miąższu
  • listki bazylii lub roszponki
Plastry boczku pokroić na paski o szerokości odpowiadającej średnicy suszonej śliwki. Każdą śliwkę owijać boczkiem lub szynką. Rozgrzać suchą patelnię o nieprzywierającym dnie i układać owinięte śliwki, smażąc bez tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią. Zdjąć na talerz i lekko przestudzić.




Ser pleśniowy pokroić w dużą kostkę, gruszkę w kawałki o stabilnej podstawie. Nabijać przekąski na wykałaczki w kolejności: gruszka, roszponka, ser, śliwka w boczku. Końcówkę wykałaczki można zakończyć ziarenkiem kukurydzy, kaparem lub kawałeczkiem oliwki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz