sobota, 7 stycznia 2017

KARNAWAŁOWE PRZEKĄSKI Z SERA CAMEMBERT I KRAKERSÓW




Składniki:
  • krakersy o kształcie prostokąta lub okrągłe
  • okrągły ser camembert
  • czarne oliwki
Camembert pokroić na trójkąty, pozostawić w temperaturze pokojowej (łatwiej będzie umocować "dodatki"). Oliwki pokroić na cienkie plasterki (a nawet przekroić te plasterki w poprzek, żeby były jak najbardziej płaskie). 

Nożykiem wycinać z plasterków oliwek maleńkie trójkąciki i układać w "muszkę". Za pomocą cienkiej słomki (jak z napojów dla dzieci) wykrawać okrągłe "guziki". Warto słomkę przeciąć nożyczkami, żeby miała długość max.3-4cm - po wycięciu trzeba będzie wykałaczką wypchnąć oliwkowy "guzik".

Na każdym krakersie układać kawałek sera, a na nim ułożyć muszkę i guziki z oliwek, delikatnie wciskając je w powierzchnię sera. Podawać w temperaturze pokojowej (żeby wydobyć smak camemberta), koniecznie w towarzystwie lampki białego wina. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz