MAKARON PENNE (RURKI)
Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM
Składniki na 2 porcje:
- 2 porcje makaronu penne (ok. 1,5 szklanki suchego makaronu)
- kawałek boczku (można zastąpić szynką)
- 3-4 garście liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub nieco ponad pół szklanki śmietany 18%-30%)
- sól, pieprz
- łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżki startego żółtego sera
Boczek pokroić w kostkę, czosnek obrać, zgnieść płaską stroną noża i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek, smażyć na średnim ogniu często mieszając, aż się mocno zarumieni. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień i mieszając smażyć przez 30 sekund. Dodać liście szpinaku, przemieszać kilka razy i podsmażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe lub śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia gdy sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzem.
Nakładać na talerze, posypać startym serem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz