piątek, 27 stycznia 2017

SANGRIA Z BIAŁEGO WINA I OWOCÓW



Składniki na 4-5 porcji:
  • 0,75l białego słodkiego wina
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka truskawek mrożonych
  • 1 limonka
  • 0,5 szklanki soku z granatu
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • woda mineralna mocno gazowana 
Wino i wodę mineralną mocno schłodzić. Pomarańczę i limonkę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. I jedną, i drugą przekroić na pół, jedną połowę pokroić na plastry, a z drugiej wycisnąć sok do szklanki.

W dużym dzbanku umieścić plastry owoców, mrożone truskawki (dobrze zastępują kostki lodu, bo nie rozcieńczają dodatkowo napoju) i soki wyciśnięte z owoców. Dodać miód i dobrze wymieszać. Zalać winem i odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce.

Przed podaniem dolać wodę gazowaną (ilość dobrać stosownie do pożądanej "mocy" sangrii), podawać od razu. Smacznego! :) 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz