czwartek, 12 stycznia 2017

WYTRAWNE GOFRY - NA SŁONO - 

Z SEREM I SZCZYPIORKIEM



Składniki na 5 porcji (porcja widoczna na zdjęciu, o średnicy ok. 16cm):
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju + troszkę do smarowania gofrownicy
  • 1/2 szklanki startego sera
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
Do podania:
  • serek naturalny (typu Bieluch) + pokruszona feta
  • rzodkiewki, szczypiorek, kiełki
  • plasterek szynki usmażonej bez tłuszczu lub wędzonego łososia
  • zioła do sałatek, pieprz   
 Wszystkie składniki na masę gofrową zmiksować do połączenia składników. Dodać starty ser i szczypiorek, odstawić na kilka minut.

Rozgrzać gofrownicę, płytki posmarować odrobiną oleju. Nakładać porcje masy i smażyć gofry do chrupkości, ok. 5 minut. 

Podawać z dowolnymi dodatkami, póki ciepłe (później robią się nieco gumowate). Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.kuchniaagaty.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz