WYTRAWNE GOFRY - NA SŁONO -
Z SEREM I SZCZYPIORKIEM
Składniki na 5 porcji (porcja widoczna na zdjęciu, o średnicy ok. 16cm):
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju + troszkę do smarowania gofrownicy
- 1/2 szklanki startego sera
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- serek naturalny (typu Bieluch) + pokruszona feta
- rzodkiewki, szczypiorek, kiełki
- plasterek szynki usmażonej bez tłuszczu lub wędzonego łososia
- zioła do sałatek, pieprz
Rozgrzać gofrownicę, płytki posmarować odrobiną oleju. Nakładać porcje masy i smażyć gofry do chrupkości, ok. 5 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami, póki ciepłe (później robią się nieco gumowate). Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kuchniaagaty.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz