sobota, 3 grudnia 2016

KANAPKA MONTE CHRISTO




Składniki na 1 porcję:
  • 2 kromki chleba (lub bułki, ciabatty, itp.)
  • 2 duże plastry szynki (cienko krojonej)
  • 2 plastry sera topionego lub garść startego miękkiego żółtego sera
  • kilka listków roszponki/bazylii
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jako
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • cukier puder i konfitura do podania
Kromki chleba położyć na desce. Wierzch jednej posmarować majonezem, wierzch drugiej musztardą. Na jednej i drugiej ułożyć po plastrze szynki, układając w "falbankę". 
Następnie na szynce położyć po plastrze sera (lub posypać startym), na koniec listki sałaty lub bazylii. 
Złożyć kanapkę zawartością do środka, lekko docisnąć i przykryć obciążoną deską, żeby warstwy się spłaszczyły i "skleiły" ze sobą.

Na talerzyku roztrzepać jajko z mlekiem, solą i pieprzem. Kanapkę w całości obtoczyć w jajku, z obu stron i po bokach.
Na patelni rozgrzać masło. Ułożyć kanapkę i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż mocno się zrumieni, a ser w środku rozpuści.
Podawać gorące, posypane odrobiną cukru pudru, z dodatkiem konfitury. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: http://shewearsmanyhats.com/monte-cristo/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz