KANAPKA MONTE CHRISTO
Składniki na 1 porcję:
- 2 kromki chleba (lub bułki, ciabatty, itp.)
- 2 duże plastry szynki (cienko krojonej)
- 2 plastry sera topionego lub garść startego miękkiego żółtego sera
- kilka listków roszponki/bazylii
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- szczypta soli i pieprzu
- 1 jako
- 2 łyżki mleka
- łyżka masła
- cukier puder i konfitura do podania
Następnie na szynce położyć po plastrze sera (lub posypać startym), na koniec listki sałaty lub bazylii.
Złożyć kanapkę zawartością do środka, lekko docisnąć i przykryć obciążoną deską, żeby warstwy się spłaszczyły i "skleiły" ze sobą.
Na talerzyku roztrzepać jajko z mlekiem, solą i pieprzem. Kanapkę w całości obtoczyć w jajku, z obu stron i po bokach.
Na patelni rozgrzać masło. Ułożyć kanapkę i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż mocno się zrumieni, a ser w środku rozpuści.
Podawać gorące, posypane odrobiną cukru pudru, z dodatkiem konfitury. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: http://shewearsmanyhats.com/monte-cristo/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz