czwartek, 9 marca 2017

GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ



Składniki na 4 porcje:
  • ok. 700-800g pręgi wołowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • olej do smażenia
Pręgę opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć je solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zgnieść.

W garnku z grubym dnem rozgrzać 2-3  łyżki oleju. Wrzucić połowę mięsa (jeśli wrzucilibyśmy od razu całość, temperatura smażenia gwałtownie by spadła i mięso zamiast smażyć zaczęłoby się gotować). Mieszając, smażyć na dużym ogniu do zrumienienia. Wyjąć usmażone kawałki mięsa i odłożyć na chwilę. Do garnka włożyć pozostałe mięso i usmażyć. Gdy będzie zrumienione, z powrotem dodać wcześniejszą partię mięsa, dodać cebulę oraz czosnek. Posypać tymiankiem, smażyć mieszając na średnim ogniu, aż cebula się mocno zeszkli. 

Podlać mięso niewielką ilością wody (tak, aby sięgała do 1/3 potrawy), dodać listki laurowe. Częściowo przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 2 - 2,5 godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gulasz jest gotowy, gdy mięso po wbiciu widelca jest bardzo miękkie i delikatne, a sos zrobi się esencjonalny (nie trzeba używać mąki do zagęszczenia, tkanka łączna w prędze zawiera wystarczająco dużo naturalnej żelatyny). Podawać z kaszą/ziemniakami/kluskami oraz surówką. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz