czwartek, 24 maja 2018

DESER Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 

I OWOCAMI



Składniki:

  • gotowe ciastka (kruche, półkruche, pierniki, ewentualnie biszkopty)
  • 100g mascarpone (prosto z lodówki)
  • 100g śmietany kremówki 30/36% (prosto z lodówki)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (plus minus do smaku)
  • drobne, kwaskowate owoce (truskawki, borówki, maliny)
  • eleganckie ciasteczka do ozdoby (makaroniki, amaretti)
  • listki mięty lub kwiaty do ozdoby


Mascarpone umieścić w misce, dodać śmietanę oraz cukier puder. Miksować razem na najwyższych obrotach, aż powstanie sztywny krem. Spróbować i ewentualnie dosypać troszkę cukru pudru, zmiksować jeszcze chwilę (nie za długo). Krem przełożyć do woreczka z dużą tylką (końcówką) z otworem w kształcie gwiazdy (np. 1M). 

Na talerzu lub desce ułożyć trzy ciastka. Na każdym z nich wyciskać okrągły obwód z kremu oraz mały kleks na środku. Na kremie układać fantazyjnie owoce. 

Ciastka złożyć jedno na drugim, delikatnie, nie dociskając. Na samej górze oprócz owoców ułożyć makaroniki, kwiaty i listki mięty. Całość delikatnie posypać z góry okruszkami ciasteczka.

Przechowywać w lodówce pod przykryciem, max. 2 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na 10-15 minut. Smacznego! :) 



#deser #dzieńmatki #dzienmatki #dziendziecka #krem #owoce #numbercake

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz