DESER Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
I OWOCAMI
Składniki:
- gotowe ciastka (kruche, półkruche, pierniki, ewentualnie biszkopty)
- 100g mascarpone (prosto z lodówki)
- 100g śmietany kremówki 30/36% (prosto z lodówki)
- 1 łyżeczka cukru pudru (plus minus do smaku)
- drobne, kwaskowate owoce (truskawki, borówki, maliny)
- eleganckie ciasteczka do ozdoby (makaroniki, amaretti)
- listki mięty lub kwiaty do ozdoby
Mascarpone umieścić w misce, dodać śmietanę oraz cukier puder. Miksować razem na najwyższych obrotach, aż powstanie sztywny krem. Spróbować i ewentualnie dosypać troszkę cukru pudru, zmiksować jeszcze chwilę (nie za długo). Krem przełożyć do woreczka z dużą tylką (końcówką) z otworem w kształcie gwiazdy (np. 1M).
Na talerzu lub desce ułożyć trzy ciastka. Na każdym z nich wyciskać okrągły obwód z kremu oraz mały kleks na środku. Na kremie układać fantazyjnie owoce.
Ciastka złożyć jedno na drugim, delikatnie, nie dociskając. Na samej górze oprócz owoców ułożyć makaroniki, kwiaty i listki mięty. Całość delikatnie posypać z góry okruszkami ciasteczka.
Przechowywać w lodówce pod przykryciem, max. 2 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na 10-15 minut. Smacznego! :)
#deser #dzieńmatki #dzienmatki #dziendziecka #krem #owoce #numbercake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz