ŚNIADANIOWE SZPARAGI Z SZYNKĄ
I JAJKIEM
Składniki na 2 porcje:
- 10-12 zielonych szparagów (cienkich, niezdrewniałych)
- 2-4 jajka (w zależności od apetytu 😏)
- 5-6 plastrów szynki parmeńskiej
- pomidorki koktajlowe do podania
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Jajka ugotować na miękko. Szparagi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i odkroić dolną, najtwardszą część. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć całe szparagi, podsmażać na średnim ogniu przez 2-3 minuty, delikatnie potrząsając patelnią, żeby obracały się i równomiernie podsmażyły. Zdjąć z patelni, przełożyć na ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć z tłuszczu.
Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół, każdą połową plastra owijać jeden szparag (jak cygaro).
Podawać od razu, do zanurzania w płynnym żółtku jajka, oprószone solą i pieprzem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz