MAKARON W SOSIE SEROWYM
Z GROSZKIEM I BOCZKIEM
Składniki na 2 porcje:
- 3 garście suchego grubego makaronu, np. kolanka, kokardki
- 1 szklanka groszku z puszki, bez zalewy
- kawałek boczku
- 100g mascarpone
- suszony lub świeży tymianek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Groszek opłukać na sitku, odsączyć.
Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony boczek i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodać czosnek oraz groszek, zmniejszyć ogień do minimum i mieszając, podsmażać przez minutę. Dodać mascarpone, wymieszać starannie i przyprawić odrobiną soli, pieprzem oraz tymiankiem.
Dusić całość przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Podawać natychmiast, posypane tymiankiem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz