poniedziałek, 9 kwietnia 2018

MAKARON W SOSIE SEROWYM 

Z GROSZKIEM I BOCZKIEM



Składniki na 2 porcje:

  • 3 garście suchego grubego makaronu, np. kolanka, kokardki
  • 1 szklanka groszku z puszki, bez zalewy
  • kawałek boczku
  • 100g mascarpone
  • suszony lub świeży tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Groszek opłukać na sitku, odsączyć.

Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony boczek i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodać czosnek oraz groszek, zmniejszyć ogień do minimum i mieszając, podsmażać przez minutę. Dodać mascarpone, wymieszać starannie i przyprawić odrobiną soli, pieprzem oraz tymiankiem. 

Dusić całość przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Podawać natychmiast, posypane tymiankiem. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz