czwartek, 26 kwietnia 2018

PULPECIKI Z SOSIE CURRY 

Z WARZYWAMI



Składniki na 4 porcje:

Na pulpeciki:

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 kromka chleba (sam miąższ, bez skórki)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki bulionu lub wody
  • szczypta kurkumy
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
Miąższ chleba rozdrobnić palcami w misce, zalać bulionem lub wodą i zostawić na kilka minut. Gdy namięknie, płyn odcisnąć i wylać. 
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, lekko osolić i zeszklić na łyżce oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę. 

Miąższ połączyć w misce z mięsem mielonym, podsmażoną cebulką, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Spróbować i ewentualnie doprawić - smak powinien być bardzo wyrazisty. Wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę. 

Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na złoto z obu stron. Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz, przykryć.

Na sos:
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w dużą kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki przyprawy curry
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego lub śmietany (18/30%)
  • natka pietruszki lub kolendry do podania
Na tej samej patelni rozgrzać ponownie olej, wrzucić paprykę i cebulę, smażyć na średnim ogniu, często mieszając. Gdy zmiękną, dodać przyprawy, podsmażyć razem przez 30 sekund i zalać bulionem/wodą. Dusić przez 5 minut, do sosu włożyć pulpeciki i dusić całość, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje większość płynu. Wlać mleko kokosowe lub śmietanę, gotować jeszcze przez kilka minut. 
Sos można zagęścić mąką rozprowadzoną w odrobinie wody (lub pominąć ten etap, jeśli dbamy o linię 😄 ) Podawać z dowolnym makaronem lub ryżem, posypane natką. Smacznego! 😊



1 komentarz: