PULPECIKI Z SOSIE CURRY
Z WARZYWAMI
Składniki na 4 porcje:
Na pulpeciki:
- 400g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 kromka chleba (sam miąższ, bez skórki)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki bulionu lub wody
- szczypta kurkumy
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- olej rzepakowy do smażenia
Miąższ chleba rozdrobnić palcami w misce, zalać bulionem lub wodą i zostawić na kilka minut. Gdy namięknie, płyn odcisnąć i wylać.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, lekko osolić i zeszklić na łyżce oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Miąższ połączyć w misce z mięsem mielonym, podsmażoną cebulką, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Spróbować i ewentualnie doprawić - smak powinien być bardzo wyrazisty. Wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę.
Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na złoto z obu stron. Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz, przykryć.
Na sos:
- 1 czerwona papryka, pokrojona w dużą kostkę
- 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki przyprawy curry
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 2-3 łyżki mleka kokosowego lub śmietany (18/30%)
- natka pietruszki lub kolendry do podania
Na tej samej patelni rozgrzać ponownie olej, wrzucić paprykę i cebulę, smażyć na średnim ogniu, często mieszając. Gdy zmiękną, dodać przyprawy, podsmażyć razem przez 30 sekund i zalać bulionem/wodą. Dusić przez 5 minut, do sosu włożyć pulpeciki i dusić całość, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje większość płynu. Wlać mleko kokosowe lub śmietanę, gotować jeszcze przez kilka minut.
Sos można zagęścić mąką rozprowadzoną w odrobinie wody (lub pominąć ten etap, jeśli dbamy o linię 😄 ) Podawać z dowolnym makaronem lub ryżem, posypane natką. Smacznego! 😊
Wygląda bardzo apetycznie :):):)
OdpowiedzUsuń