ŁOSOŚ PO AZJATYCKU
Składniki na 2 porcje:
- filet z łososia ze skórą, ok. 250g
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- szczypta imbiru
- cebulka dymka
- ziarna sezamu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć na niej łososia, skórą do dołu. Patelnię częściowo przykryć i smażyć łososia, bez obracania czy ruszania patelnią, przez 5 minut na niewielkim ogniu.
W międzyczasie przygotować glazurę: w kubeczku wymieszać sos sojowy, miód, sok z limonki oraz imbir. Dymkę drobno posiekać.
Po upływie pięciu minut patelnię odkryć, powoli polewać glazurą łososia tak, żeby cały pokrył się sosem. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, co chwila zbierając łyżką gęstniejący sos z patelni i polewając znowu rybę. Nie smażyć za długo.
Zdjąć łososia na talerz, posypać posiekaną dymką i sezamem. Podawać z sałatą i dowolnymi dodatkami. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz