wtorek, 1 sierpnia 2017

SZASZŁYKI Z SERA HALLOUMI 
Z PAPRYKĄ I NEKTARYNKĄ



Składniki na ok.5-6 szaszłyków:

  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1-2 nektarynki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół śródziemnomorskich
  • szczypta suszonego czosnku
  • sól, pieprz

Ser halloumi odsączyć starannie z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cząstki-ósemki; nektarynkę w większe cząstki.

Olej wymieszać z przyprawami i odstawić.

Patyczki do szaszłyków namoczyć przez kilka minut w wodzie. Wszystkie składniki nadziewać naprzemiennie na patyczki i układać na rozgrzanym grillu. Grillować przez kilka minut z każdej strony, po czym delikatnie posmarować olejem z przyprawami i piec jeszcze przez minutę na każdej stronie - jeśli posmarujemy je wcześniej, przyprawy mogą się przypalić i zgorzknieć.

Podawać natychmiast, z dowolną sałatką. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz