SZASZŁYKI Z SERA HALLOUMI
Z PAPRYKĄ I NEKTARYNKĄ
Składniki na ok.5-6 szaszłyków:
- 1 opakowanie sera halloumi
- 1 czerwona papryka
- 1 duża czerwona cebula
- 1-2 nektarynki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonych ziół śródziemnomorskich
- szczypta suszonego czosnku
- sól, pieprz
Ser halloumi odsączyć starannie z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cząstki-ósemki; nektarynkę w większe cząstki.
Olej wymieszać z przyprawami i odstawić.
Patyczki do szaszłyków namoczyć przez kilka minut w wodzie. Wszystkie składniki nadziewać naprzemiennie na patyczki i układać na rozgrzanym grillu. Grillować przez kilka minut z każdej strony, po czym delikatnie posmarować olejem z przyprawami i piec jeszcze przez minutę na każdej stronie - jeśli posmarujemy je wcześniej, przyprawy mogą się przypalić i zgorzknieć.
Podawać natychmiast, z dowolną sałatką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz