wtorek, 8 sierpnia 2017

UDKA W MARYNACIE Z COLI



Składniki na 2 porcje:

  • 2 udka z kurczaka, bez skóry
  • 1 szklanka coli
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • szczypta majeranku
  • szczypta suszonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • olej do natłuszczenia formy
Udka opłukać, osuszyć. W misce wymieszać razem colę, keczup, czosnek oraz przyprawy. 
Do miski z marynatą włożyć udka, zamieszać, żeby całe były pokryte marynatą; miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (może być cała noc). 

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, na dno brytfanki wlać trochę oleju. 

Udka wyciągnąć z marynaty (miskę z resztą marynaty odstawić na bok, jeszcze będzie potrzebna), przełożyć do brytfanki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie udka obrócić, posmarować resztą marynaty i piec dalej, przez około kwadrans (jeśli udka są duże, nieco wydłużyć czas pieczenia).

Dodatkowo można dodać gałązkę pomidorków koktajlowych, opłukanych, oprószonych solą oraz skropionych octem balsamicznym (tak przygotowane pomidorki wkładamy do piekarnika na ostatnie 15 minut tuż obok udek).

Podawać od razu. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz