CIABATTA Z FIGAMI, RICOTTĄ
I ORZECHAMI
Składniki na 1 osobę:
- 1 bułka ciabatta
- 4 łyżki serka ricotta (można zastąpić dowolnym serkiem kremowym naturalnym)
- 2 świeże figi
- mała garść orzechów (u mnie nerkowce)
- łyżka miodu
- kilka listków bazylii lub tymianku
- odrobina pieprzu (opcjonalnie)
Orzechy posiekać z grubsza, wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i zrumienić je, mieszając często, żeby się nie przypaliły. Figi pokroić w poprzek na plastry.
Ciabattę przekroić wzdłuż i opiec w tosterze lub na suchej patelni. Każdą połówkę posmarować dwoma łyżkami ricotty. Ułożyć na niej plastry fig, posypać orzechami i polać miodem. Ozdobić ziołami (można lekko oprószyć pieprzem) i podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz