środa, 6 września 2017

SOS POMIDOROWO - PAPRYKOWY (BAZA)




  • 2kg pomidorów malinowych
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 cebula
  • odrobina oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować dużą blachę z dość wysokim brzegiem.

Pomidory i papryki umyć. Paprykę przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki.



Wszystkie warzywa wyłożyć na blachę, delikatnie skropić z wierzchu olejem i lekko osolić. Wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika (Uwaga! Będzie mocno zaparowany, gdyż pomidory puszczą dużo soku) i piec dalej przez około 15 minut, aż odparuje nadmiar wody. Ostrożnie wyjąć i wystudzić. Wyłączyć piekarnik.



Z pomidorów oraz papryki zdjąć skórkę - będzie bardzo łatwo schodzić pod palcami - i umieścić je w garnku razem z cebulą i pozostałym sokiem, który powstał podczas pieczenia. Starannie zmiksować całość, aż powstanie gładki sos, bez widocznych pestek pomidorowych. Przełożyć do czystych, suchych słoiczków i zakręcić.



Pasteryzacja na sucho w piekarniku:

Do zimnego piekarnika wstawić blaszkę z wysokim brzegiem (na wypadek pęknięcia któregoś słoika), do blaszki wstawić słoiczki z sosem tak, żeby się nie dotykały. Ustawić temperaturę na 130 stopni i zamknąć piekarnik. Pasteryzować około 45-55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić całkowicie w tej pozycji. W chwili gdy słoiczki będą stygnąć, będzie słychać odgłos zasysania wieczek (zrobią się wklęsłe). Wystudzone słoiki wyjąć i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.



Sos jest bazą do dań z makaronem, ryżem lub gołąbków. Może też posłużyć do zrobienia zupy pomidorowo-paprykowej. Po otwarciu słoiczka wystarczy podgrzać, dodać ulubione przyprawy i ewentualnie rozcieńczyć. Smacznego! :)


2 komentarze: