KURCZAK PIECZONY Z WINOGRONAMI
Składniki na 2 porcje:
- 2 udka z kurczaka
- 0k. 300-400g winogron bezpestkowych
- 1-2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego majeranku i tymianku
- suszona słodka papryka
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Udka umyć, osuszyć. Czosnek rozgnieść i utrzeć razem z majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i łyżką oleju. Natrzeć tym udka i odstawić do lodówki na 20 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki wlać trochę oleju. Cebule obrać i przekroić na pół. Udka oraz cebulę włożyć do naczynia i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut, po czym oprószyć udka szczyptą papryki. Piec dalej przez 20 minut.
Po tym czasie odwrócić udka na drugą stronę, znów oprószyć papryką i piec kolejne 20 minut.
Znów odwrócić udka, dodać kiście winogron i całość skropić sokami powstałymi z pieczenia.
Po kolejnych 20 minutach danie wyjąć z piekarnika. Rozgnieść kilka upieczonych winogron i mięso podlać powstałym sosem. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz