sobota, 23 września 2017

KURCZAK PIECZONY Z WINOGRONAMI




Składniki na 2 porcje:

  • 2 udka z kurczaka
  • 0k. 300-400g winogron bezpestkowych
  • 1-2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego majeranku i tymianku
  • suszona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Udka umyć, osuszyć. Czosnek rozgnieść i utrzeć razem z majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i łyżką oleju. Natrzeć tym udka i odstawić do lodówki na 20 minut. 

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki wlać trochę oleju. Cebule obrać i przekroić na pół. Udka oraz cebulę włożyć do naczynia i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut, po czym oprószyć udka szczyptą papryki. Piec dalej przez 20 minut. 

Po tym czasie odwrócić udka na drugą stronę, znów oprószyć papryką i piec kolejne 20 minut. 
Znów odwrócić udka, dodać kiście winogron i całość skropić sokami powstałymi z pieczenia. 

Po kolejnych 20 minutach danie wyjąć z piekarnika. Rozgnieść kilka upieczonych winogron i mięso podlać powstałym sosem. Podawać natychmiast. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz