SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki na 3 porcje:
- 3 śledzie matiasy (solone)
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej, odsączonej z zalewy
- cebulka dymka
- kilka rzodkiewek
Na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty lub drobno posiekany
- kilka kropli soku z cytryny
Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku przez minimum pół godziny, odsączyć. Pokroić w paski i włożyć do miski.
Dymkę posiekać dość drobno, rzodkiewkę pokroić w półplasterki lub słupki. Dodać do miski, wrzucić kukurydzę.
Składniki sosu dokładnie wymieszać w kubeczku, dodać do śledzi i wymieszać. Odstawić na kwadrans, żeby sałatka się "przegryzła". Podawać z pieczywem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz