poniedziałek, 9 października 2017

KOPYTKA DYNIOWE (GNOCCHI)




Składniki na 4 porcje:

  • ok. 500g puree z dyni hokkaido (przepis poniżej)
  • ok. 500g ziemniaków
  • 3 łyżki startego twardego żółtego sera 
  • 1 żółtko
  • duża szczypta sproszkowanej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mała szczypta sproszkowanego chilli
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotować puree z dyni:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć pergaminem.

Dynię razem ze skórką umyć, przekroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na blaszce układać kawałki dyni skórką do dołu, piec 25 minut. Wyjąć, nieco przestudzić i odkroić skórkę (po tym czasie będzie mięciutka i łatwo się zdejmie). Upieczoną dynię zblendować na puree. Jeśli używamy dyni innej niż hokkaido, należy odcisnąć nadmiar wody. Puree wystudzić.

Kopytka: 

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, wystudzić i wstawić do lodówki na min. 30 minut (najlepiej użyć ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia).

Puree, ziemniaki, ser i przyprawy wymieszać w dużej misce. Dodać żółtko i stopniowo dodawać obie mąki (mąki pszennej odłożyć 1/3 szklanki na później), mieszając masę. Masa będzie się mocno kleiła do rąk, więc można delikatnie podsypywać ręce mąką w trakcie zagniatania. Nie powinna jednak wyjść zbyt zbita, raczej delikatna. Na stolnicy wysypać trochę mąki, przenieść zagniataną masę i szybko zagnieść dwie kule. Jedną przykryć ściereczką, żeby nie obeschła.

Nastawić na ogniu szeroki garnek z osoloną wodą. Pierwszą kulę masy ziemniaczanej uformować dłońmi w podłużny wałek o średnicy mniej więcej 2-3 cm, delikatnie spłaszczyć i ostrym nożem odkrawać kopytka o szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Wrzucać kopytka na wrzącą wodę (jedną warstwą) i gotować na średnim ogniu (od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię ok. 2 minuty). Wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Pozostałą masę użyć w ten sam sposób.



Kopytka podawać natychmiast lub po odsmażeniu na odrobinie masła, z dowolnym sosem (polecam sos pomidorowo - serowy) albo ze startym serem i świeżymi ziołami. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz