PUREE Z DYNI / DYNIA PIECZONA
Do pieczenia i przygotowania uniwersalnego puree najlepiej nadaje się dynia Hokkaido lub klasyczna polska dynia olbrzymia. Obydwa rodzaje są delikatne w smaku, pasują do wielu dań lub deserów. Puree z dyni Hokkaido jest bardziej zwarte, nie wymaga odsączania; natomiast z dyni olbrzymiej , które zawiera więcej soku, warto odcisnąć jego nadmiar przed dodaniem do wypieków.
Do krojenia dyni warto zaopatrzyć się w duży, ostry nóż i silną rękę (oba gatunki mają twardą skórę).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (bez termoobiegu), blachę wyłożyć pergaminem.
Dynię razem ze skórką umyć, przekroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne.
***Jeśli ktoś lubi pestki z dyni, warto je oczyścić i wysuszyć oddzielnie na blaszce (w temperaturze około 50 stopni, przez około godzinę).
Na blaszce układać kawałki dyni skórką do dołu, piec 20-25 minut. Wyjąć, nieco przestudzić i odkroić skórkę (po tym czasie będzie mięciutka i łatwo się zdejmie).
Upieczoną dynię pokroić w kostkę o boku około 2cm. Tak przygotowaną dynię można już wykorzystać do sałatki lub dodać do zupy, gulaszu warzywnego lub mięsnego. Można też doprawić ją solą czosnkową i podać jako przekąskę (smakuje jak frytki).
Upieczoną dynię zmiksować na puree za pomocą blendera. Dynia Hokkaido jest mocno zwarta, blenduje się ją dość ciężko, więc warto robić to małymi partiami.
Gotowe puree można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni; można je także zamrozić lub zawekować na zimę.
Przepisy na wykorzystanie dyni znajdują się po prawej stronie bloga, w zakładce SKŁADNIKI, w kategorii DYNIA. Zapraszam! :)
#dynia #pureezdyni #pieczonadynia #przepisnadynię
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz