piątek, 3 listopada 2017

ZAPIEKANE JABŁKA Z KRUSZONKĄ





Składniki na 3 porcje:
Na jabłka:

  • 8 jabłek
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
  • 1/2 kostki masła (może, ale nie musi być zimne)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny i smażyć jabłka, często mieszając, około 15 minut (aż odparuje większość płynu).

W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło, cukier i mąkę umieścić w misce, rozcierać między palcami aż powstanie sypka kruszonka. 

Żaroodporne foremki (kokilki) przesmarować masłem, nakładać jabłka (mniej więcej do wysokości 2/3 foremki), na wierzch nakładać dość grubą warstwę kruszonki (nie przekraczać wysokości foremki!). Wstawić do piekarnika na około 20-25 minut (aż kruszonka lekko się zrumieni).

Podawać gorące, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego do samodzielnego polewania (świetnie kontrastuje słodycz deseru!). Smacznego! :)



Inspiracja przepisuIgraszki Losu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz