czwartek, 4 stycznia 2018

DESER Z PIERNIKAMI I GRANATEM



Składniki na 2 porcje:

  • 2-3 pierniczki (najlepiej nie zdobione)
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • ziarenka granatu (plus kilka dla ozdoby)
Mascarpone i kremówka powinny być mocno schłodzone. Umieścić je w misce, dodać cukier puder (zacząć od małej ilości i ewentualnie zwiększyć do smaku) i zmiksować na najwyższych obrotach miksera, do uzyskania puszystego kremu.

W szklankach lub pucharkach pokruszyć na dnie pierniki. Ziarenka granatu wmieszać ręcznie do kremu, krem wyłożyć na warstwę piernikową. Na wierzch wysypać kilka pozostałych ziarenek granatu, posypać okruszkami piernika. Ozdobić listkiem mięty, melisy lub bazylii. Wstawić do lodówki. Podawać po min. 20 minutach. Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz