SZAKSZUKA Z CIECIERZYCĄ I AWOKADO
Składniki na 1-2 porcje:
- 2 jajka
- 1/2 czerwonej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
- szklanka ciecierzycy z puszki
- szklanka passaty z pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 awokado
- sól, pieprz, szczypta oregano
- szczypta cukru lub miodu
- natka pietruszki
Paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać trochę oleju na patelni, wrzucić paprykę oraz odsączoną ciecierzycę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać czosnek, sól, pieprz i oregano. Po dwóch minutach wlać passatę, doprawić odrobiną cukru lub miodu, wymieszać i dusić całość pod częściowym przykryciem, bez mieszania, około 5 minut.
Jajka wybić osobno do filiżanek. Zdjąć pokrywkę patelni, łyżką uformować małe zagłębienie w pomidorowo-paprykowej masie i delikatnie wlać w nie jajko. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.
Pozostawić patelnię na ogniu, bez mieszania, na około 3 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Zdjąć patelnię z ognia, posypać szakszukę posiekaną natką i ułożyć na niej plasterki awokado. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz