niedziela, 14 stycznia 2018

SZAKSZUKA Z CIECIERZYCĄ I AWOKADO



Składniki na 1-2 porcje:

  • 2 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szklanka ciecierzycy z puszki
  • szklanka passaty z pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 awokado
  • sól, pieprz, szczypta oregano
  • szczypta cukru lub miodu
  • natka pietruszki
Paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. 

Rozgrzać trochę oleju na patelni, wrzucić paprykę oraz odsączoną ciecierzycę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać czosnek, sól, pieprz i oregano. Po dwóch minutach wlać passatę, doprawić odrobiną cukru lub miodu, wymieszać i dusić całość pod częściowym przykryciem, bez mieszania, około 5 minut. 

Jajka wybić osobno do filiżanek. Zdjąć pokrywkę patelni, łyżką uformować małe zagłębienie w pomidorowo-paprykowej masie i delikatnie wlać w nie jajko. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem. 
Pozostawić patelnię na ogniu, bez mieszania, na około 3 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Zdjąć patelnię z ognia, posypać szakszukę posiekaną natką i ułożyć na niej plasterki awokado. Podawać natychmiast. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz