poniedziałek, 8 stycznia 2018

CHILLI SIN CARNE = 

CHILLI WEGETARIAŃSKIE 



Składniki na ok. 8 porcji:

  • 3 puszki czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 2 puszki pomidorów krojonych wraz z sokiem
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 czerwone cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • liście kolendry lub natka pietruszki plus jogurt naturalny do podania

Fasolę i pomidory odstawić na chwilę. Pozostałe warzywa pokroić w dowolny sposób - piórka, kostkę lub plasterki. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojone warzywa, po kilku minutach dodać przyprawy: sos sojowy, kmin, chilli, papryki i cynamon. Smażyć na średnim ogniu około 10-12 minut, często mieszając.

Dodać fasolę i pomidory, zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz do smaku. Dusić całość pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez około godzinę. 

Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypane natką. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.jadlonomia.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz