CHILLI SIN CARNE =
CHILLI WEGETARIAŃSKIE
Składniki na ok. 8 porcji:
- 3 puszki czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
- 2 puszki pomidorów krojonych wraz z sokiem
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 czerwone cebule
- 3 czerwone papryki
- 1 marchewka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1,5 łyżki cukru
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- liście kolendry lub natka pietruszki plus jogurt naturalny do podania
Fasolę i pomidory odstawić na chwilę. Pozostałe warzywa pokroić w dowolny sposób - piórka, kostkę lub plasterki. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojone warzywa, po kilku minutach dodać przyprawy: sos sojowy, kmin, chilli, papryki i cynamon. Smażyć na średnim ogniu około 10-12 minut, często mieszając.
Dodać fasolę i pomidory, zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz do smaku. Dusić całość pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez około godzinę.
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypane natką. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.jadlonomia.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz