PASTA KANAPKOWA Z PIECZONEJ DYNI
Składniki:
- puree z pieczonej dyni (przepis tu: puree z dyni )
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 5-7 suszonych pomidorów
- szczypta suszonych płatków chilli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, suszone pomidory w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko osolić i smażyć, często mieszając, aż zmięknie (ale nie zbrązowi). Pod koniec dodać suszone pomidory, czosnek oraz płatki chilli. Mieszając, smażyć około 30 sekund. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Puree z pieczonej dyni umieścić w pojemniku blendera, dodać całą zawartość patelni i zblendować na dość gładką masę. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodać łyżkę oleju. Przyprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Drobno posiekać natkę pietruszki i wmieszać ręcznie do puree. Podawać z chlebem lub jako dip do warzyw. Przechowywać w lodówce, w zamkniętym szczelnie pojemniku, do kilku dni. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.jadlonomia.com
Thanks vedy interesting blog!
OdpowiedzUsuń