czwartek, 25 stycznia 2018

STEK Z TUŃCZYKA Z WARZYWAMI



Składniki na 2 porcje:

  • 2 steki z tuńczyka
  • 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • odrobina soku z cytryny
Cebulę pokroić w piórka, papryki na duże kawałki. Steki z tuńczyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać grill lub patelnię grillową.

Kawałki papryki skropić olejem i ułożyć na grillu. Grillować aż zmiękną, zdjąć i odłożyć. 

Steki z tuńczyka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć odrobiną oleju i położyć na grillu. Smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe steki zdjąć i położyć na talerzu, żeby "odpoczęły" przez chwilę. Soki, które wypłyną spod tuńczyka, dodać do cebuli.

W międzyczasie, na zwykłej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko osolić i smażyć na średnim ogniu aż zmięknie. Dodać sos sojowy, kurkumę oraz soki ze steków, smażyć aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Zdjąć z ognia i odstawić.

Na talerzu układać grillowaną paprykę, na to stek z tuńczyka, a na wierzch pyszną cebulę. Podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem i skropione sokiem z cytryny, z dodatkiem chleba lub ryżu. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz