niedziela, 14 stycznia 2018

KANAPKI Z JAJKIEM SADZONYM 

I SZPARAGAMI



Składniki:

  • kromki pieczywa
  • szparagi
  • jajko
  • kawałek sera pleśniowego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Szparagi umyć, osączyć; odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na kawałki o długości około 4cm. 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grubsze i średnie kawałki szparagów. Smażyć je, mieszając, aż zmiękną. Dodać główki szparagów, oprószyć solą i pieprzem i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.

Na tej samej patelni wbić jajko i smażyć je, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie półpłynne. 

W międzyczasie opiec pieczywo w tosterze. Na pieczywie układać:
- szparagi oraz pokruszony ser pleśniowy
- jajko sadzone oraz główki szparagów

Całość oprószyć solą i pieprzem. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Nie przyszło mi do głowy, żeby sobie szparagi na kanapki wykorzystać :) Dziękuję za inspirację :) Babownia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję i polecam się na przyszłość :)

      Usuń