KANAPKI Z JAJKIEM SADZONYM
I SZPARAGAMI
Składniki:
- kromki pieczywa
- szparagi
- jajko
- kawałek sera pleśniowego
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Szparagi umyć, osączyć; odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na kawałki o długości około 4cm.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grubsze i średnie kawałki szparagów. Smażyć je, mieszając, aż zmiękną. Dodać główki szparagów, oprószyć solą i pieprzem i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
Na tej samej patelni wbić jajko i smażyć je, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie półpłynne.
W międzyczasie opiec pieczywo w tosterze. Na pieczywie układać:
- szparagi oraz pokruszony ser pleśniowy
- jajko sadzone oraz główki szparagów
Całość oprószyć solą i pieprzem. Smacznego! :)
Nie przyszło mi do głowy, żeby sobie szparagi na kanapki wykorzystać :) Dziękuję za inspirację :) Babownia
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję i polecam się na przyszłość :)
Usuń