JAJECZNICA Z SEZAMEM
I SZCZYPIORKIEM
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- szczypiorek/dymka
- szczypta ziarenek czarnego sezamu
Jajka i żółtko rozmieszać energicznie widelcem w kubeczku, doprawić odrobiną soli. Szczypiorek/dymkę posiekać.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i wrzucić łyżeczkę masła, rozprowadzając je od razu po powierzchni. Gdy masło w połowie się rozpuści, wlać masę jajeczną i od razu zacząć mieszać ostrożnie.
Gdy jajecznica zacznie się ścinać, zmniejszyć ogień i wsypać szczypiorek, przyprawić odrobiną pieprzu. Zamieszać, zdjąć z ognia gdy żółtka będą jeszcze lekko płynne. Od razu nakładać na talerz lub na kromkę chleba, posypać sezamem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz