niedziela, 14 stycznia 2018

JAJECZNICA Z SEZAMEM 

I SZCZYPIORKIEM



Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek/dymka
  • szczypta ziarenek czarnego sezamu
Jajka i żółtko rozmieszać energicznie widelcem w kubeczku, doprawić odrobiną soli. Szczypiorek/dymkę posiekać.

Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i wrzucić łyżeczkę masła, rozprowadzając je od razu po powierzchni. Gdy masło w połowie się rozpuści, wlać masę jajeczną i od razu zacząć mieszać ostrożnie. 

Gdy jajecznica zacznie się ścinać, zmniejszyć ogień i wsypać szczypiorek, przyprawić odrobiną pieprzu. Zamieszać, zdjąć z ognia gdy żółtka będą jeszcze lekko płynne. Od razu nakładać na talerz lub na kromkę chleba, posypać sezamem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz