wtorek, 6 lutego 2018

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ



Składniki na ok. 15 szt.:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 średnie jabłko
  • 50-70 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki miodu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Wsypać cukier i szczyptę soli. Wymieszać i odstawić.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać drobniutko.

W dużej misce roztrzepać jajko, wlać olej i miód. Rózgą kuchenną wymieszać na jednolitą masę. Dodać mleko i maślankę, wymieszać starannie.

Do wymieszanych mokrych składników wsypywać powoli suche, mieszając je do połączenia składników - nie za długo. Na koniec dodać starte jabłko i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.

Papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić kilka minut i dopiero wyjmować z formy (będą jeszcze delikatne!), ustawić na kratce do wystudzenia. 

Podawać w tej formie lub polane odrobiną rozpuszczonej czekolady, posypane orzeszkami lub posypkami. Smacznego! 

*) Przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, do 3-4 dni.



1 komentarz:

  1. jakie apetyczne :)

    zapraszam również do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń