MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
Składniki na ok. 15 szt.:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki maślanki
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 średnie jabłko
- 50-70 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki miodu naturalnego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Wsypać cukier i szczyptę soli. Wymieszać i odstawić.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać drobniutko.
W dużej misce roztrzepać jajko, wlać olej i miód. Rózgą kuchenną wymieszać na jednolitą masę. Dodać mleko i maślankę, wymieszać starannie.
Do wymieszanych mokrych składników wsypywać powoli suche, mieszając je do połączenia składników - nie za długo. Na koniec dodać starte jabłko i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
Papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić kilka minut i dopiero wyjmować z formy (będą jeszcze delikatne!), ustawić na kratce do wystudzenia.
Podawać w tej formie lub polane odrobiną rozpuszczonej czekolady, posypane orzeszkami lub posypkami. Smacznego!
*) Przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, do 3-4 dni.
jakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
pozdrawiam