FILETY Z KURCZAKA ZAPIEKANE
W SOSIE CEBULOWYM
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 duże filety z kurczaka/indyka
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- szklanka mleka kokosowego lub śmietany
- duża szczypta majeranku
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Filety opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze części o zbliżonej wielkości. Delikatnie rozbić je pięścią (nie tak mocno jak zazwyczaj na kotlety), oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozgnieść lekko płaską stroną noża.
Na patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć filety i smażyć na rumiano-złoty kolor z obu stron (około 3 minuty na stronę). Podsmażone mięso zdjąć na talerz, na tą samą patelnię wrzucić cebulę i intensywnie osolić. Smażyć na złoty kolor, często mieszając, tuż przed końcem wrzucić czosnek. Im bardziej skarmelizowana cebula, tym intensywniejszy smak i kolor sosu.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, przełożyć całą zawartość patelni i wśród cebuli umieścić filety. Polać całość mlekiem kokosowym lub śmietanką, wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie otworzyć piekarnik, odwrócić filety na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 minut.
Podawać z sosem cebulowym i lekką sałatką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz