wtorek, 20 lutego 2018

FILETY Z KURCZAKA ZAPIEKANE 

W SOSIE CEBULOWYM



Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 duże filety z kurczaka/indyka
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • szklanka mleka kokosowego lub śmietany
  • duża szczypta majeranku
  • sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Filety opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze części o zbliżonej wielkości. Delikatnie rozbić je pięścią (nie tak mocno jak zazwyczaj na kotlety), oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozgnieść lekko płaską stroną noża.

Na patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć filety i smażyć na rumiano-złoty kolor z obu stron (około 3 minuty na stronę). Podsmażone mięso zdjąć na talerz, na tą samą patelnię wrzucić cebulę i intensywnie osolić. Smażyć na złoty kolor, często mieszając, tuż przed końcem wrzucić czosnek. Im bardziej skarmelizowana cebula, tym intensywniejszy smak i kolor sosu.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, przełożyć całą zawartość patelni i wśród cebuli umieścić filety. Polać całość mlekiem kokosowym lub śmietanką, wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut. 
Po tym czasie otworzyć piekarnik, odwrócić filety na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 minut.  

Podawać z sosem cebulowym i lekką sałatką. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz