piątek, 9 lutego 2018

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I POREM



Składniki farszu:

  • 300 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości por (biała i jasnozielona część)
  • 150 g mascarpone
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
Na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować mikserem na gładką masę, dodając ewentualnie mleka lub mąki tak, aby miała konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię do naleśników bez smarowania jej olejem (wystarczy ta ilość, która została zmiksowana). Smażyć cienkie naleśniki, odkładać na talerz i przykryć drugim talerzem, żeby nie wystygły za szybko.

Pieczarki pokroić na plasterki lub na małe cząstki. Por pokroić na cienkie pół - krążki.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć, często mieszając, na dużym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Nieco zmniejszyć ogień, wrzucić por, doprawić tymiankiem i solą, smażyć całość mieszając przez kilka minut. Dodać mascarpone, rozprowadzić je po patelni aż się rozpuści i utworzy gęsty sos. Doprawić pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.

Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w ruloniki, następnie każdy z nich przekroić pod kątem na pół i ułożyć na talerzu. Oprószyć tymiankiem i natką pietruszki. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz