SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYM
I TRUSKAWKAMI
Składniki na 3 porcje:
- 10-12 liści sałaty
- 2 garście listków świeżego szpinaku baby
- 1/2 czerwonej cebuli
- ok. 12 truskawek
- garść kiełków rzodkiewki lub brokuła
- ser z niebieską pleśnią (blue cheese)
Na dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
Zacząć od przygotowania dressingu: wszystkie składniki wymieszać w kubeczku i odstawić na ok. 10 minut.
Liście sałaty porwać dłońmi na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w cieniutkie piórka. Truskawki przekroić na pół lub na ćwiartki. Ser pokroić w niewielką kostkę.
Warzywa, truskawki oraz ser pleśniowy ułożyć fantazyjnie na półmisku i lekko przemieszać; polać dressingiem na kilka minut przed podaniem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz