niedziela, 24 czerwca 2018

TRUSKAWKOWE CIASTO Z PIANKĄ



Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm:

Na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250g zimnego masła
Na piankę:
  • 5 białek 
  • 2 opakowania budyniu (u mnie truskawkowy i malinowy)
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 200g cukru
  • aromat waniliowy
  • + truskawki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrabiać dłońmi, aż powstanie jednolita masa. Podzielić na dwie części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałą częścią ciasta wylepić dno formy, palcami delikatnie wgniatając ciasto, by stworzyło równomierną warstwę. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut. Upieczony spód wyjąć z pieca, pozostawić do przestudzenia. Piekarnik zostawić nagrzany w tej samej temperaturze do dalszego pieczenia.

Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Białka ubić na sztywną masę. Wciąż ubijając mikserem stopniowo dodawać cukier, proszek budyniowy, kilka kropel aromatu i na koniec powoli, cienką strużką, wlewać olej. Miksować aż składniki dokładnie się połączą. Jeśli olej wlewany będzie zbyt szybko, pianka nieco opadnie, ale wciąż będzie prezentować się przyzwoicie ;)

Gotową piankę rozprowadzić na kruchym spodzie. Na piance ułożyć pokrojone truskawki. Na samym wierzchu zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażarki. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. 

Ciasto kroić po wystudzeniu, przechowywać w lodówce (max.3 dni). Smacznego! :)




Przepis pochodzi ze strony: https://kuron.com.pl/ciasto-z-truskawkami/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz